Pierogi z gęsiną
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Pierogi z gęsiną to połączenie mąki pszennej, soczystej piersi z gęsi i aromatycznej cebuli, podsmażonej na gęsim smalcu. Dodatek czosnku podkreśla głębię smaku. Idealne na obiadowy stół – ciepłe i sycące jedzenie, które zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 390 g (3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Pierś z gęsi - 600 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Smalec - 30 g (gęsi, 2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, stolnica, wałek, praska do czosnku, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Pierś z gęsi umyj i ugotuj przez 1-1,5 godziny w wywarze warzywnym (marchewka, pietruszka, seler, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe).
- Mięso zmiel w maszynce do mięsa.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na gęsim smalcu.
- Dodaj cebulę do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
- Dopraw świeżo mielonym pieprzem, posól do smaku, dodaj łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania ciasta by się przegryzł.
- Mąkę przesiej na stolnice. Zrób wgłębienie i wlej olej i 3/4 szklanki bardzo gorącej wody. Wymieszaj widelcem. Następnie dodaj zimną wodę i wyrabiaj ciasto dłonią, by stało się elastyczne.
- Ciasto rozwałkuj cienki i wytnij kółka. Na środek wyłóż farsz i zlep brzegi.
- W garnku zagotuj wodę. Posól.
- Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Gęsina to mięso bogate w kwasy omega-3 i omega-6 mające duże znaczenia dla prawidłowej pracy serca i mózgu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk