Pierogi z dynią
Opublikowano: 05.09.2021 r.
Dynia hokkaido, ser twarogowy i mąka pszenna to główne składniki tych rewelacyjnych pierogów z dynią. Ciepły, upieczony farsz z dyni idealnie komponuje się z delikatnym twarogiem, a wszystko to zamknięte w miękkim, mącznym cieście. Subtelny dodatek masła nadaje całości jedwabistą konsystencję.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Masło - 25 g
- Dynia hokkaido - 300 g (upieczony farsz)
- Ser twarogowy chudy - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, sitko, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mielenia, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Przygotuj farsz: upieczoną dynie zmiel w maszynce do mielenia wraz z białym serem. Następnie masę dopraw przyprawami według uznania i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj ciasto pierogowe: mąkę przesiej do miski i dodaj do niej szczyptę soli. Do szklanki wrzącej wody (najlepiej wlej ją do garnka) włóż masło i dokładnie je roztop. Następnie stopniowo wlej je do mąki, a składniki wymieszaj łyżką. Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i ugniataj przez około 10 minut rękoma.
- Tak przygotowane ciasto włóż do miski i przykryj ściereczką. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto na stolnicę i ugniataj je przez około 3 min. Następnie podziel je na trzy części, z których kolejno rozwałkuj cienkie placki.
- Z każdego placka przy pomocy szklanki wytnij kółka, nałóż na nie po łyżce farszu i zlep dokładnie brzegi. Gotowe pierożki układaj na stolnicy i przykryj je ściereczką, aby nie wyschły.
- W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie wrząca włóż partię pierogów. Zaczekaj, aż pierogi wypłyną na wierzch i gotuj je jeszcze przez około 2 minuty.
- Następnie wyciągnij je łyżką cedzakową i układaj na talerzu lub tacy jeden obok drugiego.
- Gotowe pierogi podawać na ciepło ze śmietaną lub podsmażoną cebulką.
Komentarz dietetyka
Pierogi z dynią to doskonałe źródło węglowodanów oraz białka. Jest to doskonała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny