Pierogi z czereśniami
Opublikowano: 17.03.2021 r.
Mąka pszenna, czereśnie i jogurt naturalny – to główne składniki, które sprawią, że pierogi z czereśniami będą smakować obłędnie. Miękkie ciasto, soczyste owoce i delikatna nuta jogurtu tworzą połączenie, które idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska na lato. Ta prostota składników kryje w sobie prawdziwy kulinarny hit!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g (2,5 szklanki)
- Czereśnie - 400 g
- Jogurt naturalny 2% - 150 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, stolnica
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę.
- Zagotuj wodę (pół szklanki) i zalej nią mąkę.
- Wymieszaj wodę z mąką za pomocą łyżki lub drewnianej szpatułki.
- Gdy ciasto nie będzie już gorące wyrabiaj je ręcznie przez kilka minut.
- Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min.
- Czereśnie umyj, przekrój na połówki i wydrąż pestki.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek.
- Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj krążki ciasta.
- Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce czereśni i zlepiaj końce formując pierogi.
- W dużym garnku zagotuj wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości garnka).
- Wrzucaj pierogi na gotującą się wodę i gotuj ok. 3 min od wypłynięcia.
- Pierogi podawaj polane jogurtem.