Pierogi z ciecierzycą
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Ciecierzyca konserwowa, pomidory w puszce, czerwona papryka, marchewka i mąka pszenna to główne składniki pierogów z ciecierzycą. Te warzywne smaki tworzą pyszne nadzienie w pierogach, które są idealne na wegetariański posiłek. Świeże warzywa i mąka pszenna sprawiają, że nic nie zastąpi tego smaku domowych pierogów.
Składniki dla 2 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 200 g
- Pomidory w puszce - 200 g (poł opakowania)
- Papryka czerwona - 115 g
- Cebula - 50 g (1/2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- Paprykę, cebulę i marchew pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj marchewki i paprykę.
- Smaż przez około 3 minuty, jednocześnie mieszając.
- Dodaj cebulę, dobrze wymieszaj i smaż, aż cebula będzie miękka.
- Dodaj pomidory i ciecierzycę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj przyprawy i posiekaną pietruszkę. Gotuj przez około 3-4 minuty.
- Farsz odstaw do ostudzenia.
- Na blat wysyp mąkę, dodaj pół szklanki bardzo ciepłej wody i wsyp odrobinę soli. Ciasto zagnieć w dłoniach, by było niezwykle miękkie i elastyczne.
- Ciasto podziel na części, każdą z nich rozwałkuj i wytnij z nich okręgi za pomocą szklanki.
- Napełnij każdy okrąg jedną łyżeczką nadzienia i mocno zaciśnij końce.
- Gotuj w osolonej wodzie przez około 4-5 minut, licząc od momentu wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień. Dostarcza sporo białka i błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny