Pierogi z białym serem

Opublikowano: 25.01.2025 r.
Mąka pszenna, jajka, ser twarogowy – to podstawowe składniki, z których zrobicie tradycyjne pierogi z białym serem. Dodajcie trochę cukru dla słodyczy i masła dla smaku. Pierogi z takim farszem to klasyk polskiej kuchni, idealny na rodzinny obiad.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy chudy - 200 g
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody i szczyptę soli.
- W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko i ciepłą wodę. Wyrób ciasto.
- Gdy ciasto będzie gotowe, przykryj je ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
- W misce wymieszaj biały ser z jajkiem, cukrem, roztopionym masłem.
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy.
- Za pomocą szklanki wycinaj krążki ciasta. Na każdym krążku umieść niewielką ilość nadzienia.
- Zlep brzegi pieroga.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
- Gotuj pierogi przez około 5 minut.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować pierogi z dowolnym farszem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk