Pierogi z białą kiełbasą
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mąka pszenna, biała kiełbasa i cebula - te trzy składniki tworzą zgrane trio, które sprawia, że pierogi z białą kiełbasą to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Świeża biała kiełbasa zapewnia bogaty, wyrazisty smak, a cebula dodaje odrobinę słodyczy. Wszystko to otula delikatne ciasto z mąki pszennej, tworząc danie, które jest jednocześnie proste i pełne smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Biała kiełbasa - 800 g
- Cebula - 100 g
- Chrzan - 25 g
- Przyprawy - sól, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Białą kiełbasę wyciągnij z flaka i podziel na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli. Podsmaż 3 minuty.
- Kiełbasę zmieszaj z chrzanem, majerankiem i pieprzem.
- W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką duże okręgi.
- Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
- W dużym garnku zagotuj wodę i małymi partiami wkładaj do niej pierogi.
- Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny