Pierogi włoskie
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Mąka pszenna, serek ricotta i świeży szpinak – to trio tworzy podstawę włoskich pierogów, które zachwycą każdego smakosza. Dodatek oliwy z oliwek sprawia, że ciasto jest delikatne i elastyczne, a nadzienie z ricotty i szpinaku, podsmażone z cebulą, nadaje im niepowtarzalnego smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Oliwa z oliwek - 55 ml (50 ml do ciasta i 5 ml do farszu)
- Serek ricotta - 400 g
- Cebula - 315 g (3 sztuki)
- Szpinak - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, szklanka
Przepis krok po kroku
- Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.
- Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.
- Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
- Szpinak lekko rozdrobnij i podsmaż z cebulą.
- Do ricotty dodaj szpinak z cebulą oraz 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczkę czosnku. Wymieszaj farsz.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj.
- Z ciasta wykrój kółka szklanką. Nałóż na nie nadzienie i sklej brzegi ciasta.
- Ułóż pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 C, przez około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Pierogi włoskie z sosem warzywnym lub sałatką, są świetnym pomysłem na pożywny posiłek.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny