Pierogi Thermomix
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Jajko, olej rzepakowy i mąka pszenna typ 550 to kluczowe składniki przepisu na pierogi z Thermomixa, które gwarantują idealne ciasto. Zwłaszcza Thermomix ułatwia cały proces, mieszając wszystko na gładką masę i sprawiając, że pierogi wychodzą za każdym razem perfekcyjne.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 25 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Sól - 2 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- stolnica, wałek, szklanka, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę.
- Wlej 250 g wrzątku i wymieszaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
- Odczekaj 3 minuty (by mąka z wodą przestygły) i dodaj jajko. Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
- Wlej olej i dodaj pół łyżeczki soli.
- Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
- Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i zagnieć. Uformuj w kulę i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj kółka.
- Kółka wypełnij dowolnym farszem. Zlepiaj brzegi, formując pierogi.
- Gotuj w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Osoby, które powinny przebywać na diecie bezglutenowej, mogą wykonać ten przepis używając mąki ryżowej.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk