Pierogi szwedzkie
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże, mleko, masło, pieczarki i cebula - oto składniki, które sprawią, że pierogi szwedzkie będą wyjątkowe. Ciasto z dodatkiem drożdży zyska delikatną puszystość, a nadzienie z pieczarek i cebuli dostarczy wyrazistego smaku. Trochę wysiłku w kuchni, a efekt zaskoczy nawet wybredne podniebienia!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże świeże - 30 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Pieczarki - 800 g (40 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier, kminek ziarna
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie za gorące. Dodaj do niego rozkruszone drożdże, łyżkę mąki, szczyptę cukru i soli. Dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na 15 minut w ciepłe miejsce.
- W rondelku roztop masło i lekko ostudź.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn i wbij 1 jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Wlej do masy masło i wyrób ciasto rękami. Odstaw je na 30 minut.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodaj starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 10 minut.
- Ciasto wyciągnij na stolnicę i podziel na 2 części. Każdą dokładnie rozwałkuj. Podziel ciasto na dość spore prostokąty. Wzdłuż każdej krawędzi prostokąta nałóż farsz, a całość zroluj.
- Na talerzyk wbij jajko i dokładnie je rozmieszaj. Każdy pierożek posmaruj jajkiem za pomocą pędzelka. Na wierzchu posyp je kminkiem.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenie i poukładaj na niej pierogi łączeniem do dołu.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak nie powinno gościć często w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny