Pierogi ruskie ze śmietaną
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Mąka pszenna, ugotowane ziemniaki, tłusty twaróg, cebula, i śmietana 12% – to składniki, które sprawiają, że pierogi ruskie ze śmietaną są tak wyjątkowe. Mieszanka ziemniaków i twarogu tworzy sycący farsz, a cebula dodaje niesamowitego smaku. Całość dopełnia delikatna śmietana, która jest idealnym dodatkiem do tych klasycznych pierogów.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 540 g (4 szklanki)
- Ziemniaki ugotowane - 550 g
- Ser twarogowy tłusty - 450 g
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Śmietana 12% - 190 g (10 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duży garnek, stolnica, wałek, czajnik, sitko, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i przepłucz. Włóż do dużego garnka i zalej wodą. Posól i gotuj ok. 30 min. Ugotowane ziemniaki odcedź i potłucz. Odstaw do przestygnięcia.
- Cebulę obierz, opłucz, osusz i pokrój w kosteczkę. Patelnię z 1 łyżką oleju dobrze rozgrzej i dodaj tam cebulkę. Przesmażaj ją tak długo, aż się przyrumieni, a następnie dodaj ją do ziemniaków.
- Rozdrobnij twaróg i dodaj go do reszty. Całość przypraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
- Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z 1 łyżeczką soli. Zrób dołek i wlej tam 300 ml gorącej (przegotowanej) wody oraz dodaj 1 łyżkę olej. Połącz składniki i wyrabiaj ciasto ok. 15 min.
- Gotowe ciasto podziel na 3 lub 4 części. Jeden kawałek zostaw na stolnicy, a resztę odłóż na bok i przykryj bawełnianą ściereczką. Ciasto dobrze rozwałkuj. Kółka wycinaj za pomocą szklanki o cienkich brzegach.
- Nakładaj na kółka po czubatej łyżeczce farszu i dobrze zalepiaj.
- Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz 1 łyżkę oleju. Gdy woda będzie wrzeć, wrzuć do niej pierogi i po chwili nieco zmniejsz moc kuchenki. Po wypłynięciu pierogów gotuj je jeszcze ok. 1,5 min, a potem wybierz łyżką cedzakową i połóż na talerzu.
- Gotowe pierogi polej śmietaną.