Pierogi ruskie z miętą

Opublikowano: 26.05.2025 r.
Ser twarogowy półtłusty, ugotowane ziemniaki i świeża mięta – to właśnie one tworzą idealną bazę smakową pierogów ruskich z miętą. Dodatek mąki pszennej i odrobiny oleju rzepakowego sprawia, że ciasto jest elastyczne i delikatne w smaku. Proste składniki, a jakże wyjątkowy efekt!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Ziemniaki ugotowane - 250 g
- Mięta - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mięta świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, wałek, praska do ziemniaków, szklanka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
- Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie w mące i wlej olej, dodaj szczyptę soli. Wlej pół szklanki wrzącej wody i wymieszaj widelcem. Następnie wlej zimną wodę i zacznij ugniatać.
- Ciasto powinno być elastyczne.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Twaróg pokrusz i dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.
- Liście mięty posiekaj drobno i dodaj do masy twarogowo-ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Część mięty zostaw do dekoracji.
- Ciasto rozwałkuj. Z pomocą szklanki wytnij kółka.
- Na środek kółek z ciasta wykładaj farsz i zlepiaj brzegi.
- W garnku zagotuj wodę. Delikatnie posól. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk