Pierogi ruskie z boczkiem
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Pierogi ruskie z boczkiem mogą być podawane na obiad lub kolację. Boczek do pierogów jest częstym dodatkiem. Sprawdź, jak przygotować farsz na ruskie pierogi z boczkiem!
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 450 g
- Ser twarogowy półtłusty - 350 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duży garnek, stolnica, wałek, czajnik, sitko, miska, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, przepłucz i pokrój na mniejsze części. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 min. Po odcedzeniu od razu je potłucz. Zostaw do przestygnięcia.
- Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię i umieść na niej boczek. Podsmażaj przez ok. 10 min.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj do boczku i całość wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez ok. 5 min.
- 1/6 przestudzonego boczku z cebulką przełóż do miseczki, a resztę dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
- Do garnka dodaj rozdrobniony twaróg. Całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Mąkę przesiej do miski i połącz z 1 łyżeczką soli. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę oleju oraz 275 ml przegotowanej gorącej wody. Wstępnie połącz składniki, a potem przełóż całość na stolnice i przez ok. 10-15 min ugniataj ciasto.
- Ciasto podziel na kilka część. Jedno pozostaw na stolnicy i rozwałkuj, a pozostałe przykryj ściereczką. Wycinaj kołka za pomocą szklanki.
- 1 czubatą łyżeczkę farszu nakładaj na środek każdego kółka i zalepiaj dookoła. Pierożki układaj obok siebie.
- Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Pierogi wrzuć do wrzątku i chwilę poczekaj, a potem zmniejsz moc kuchenki. Po wypłynięciu gotuj pierogi jeszcze przez ok. 2 min. Wyciągaj je łyżką cedzakową i układaj na talerzu.
- Gotowe pierogi posyp pozostałym boczkiem z cebulą.