Pierogi ruskie Thermomix
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Ziemniaki, ser twarogowy półtłusty, cebula i mąka pszenna – te składniki to podstawa pierogów ruskich z Thermomixa. Kompaktowy robot kuchenny ułatwi cały proces, od przygotowania ciasta po farsz. Domowe pierogi będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy ugotowane ziemniaki, aromatyczną cebulę podsmażoną na oleju rzepakowym oraz kremowy twaróg. Wypróbuj swój Thermomix i przekonaj się, jak proste może być gotowanie!
Składniki dla 9 porcji:
- Kasza manna - 25 g
- Ziemniaki ugotowane - 600 g
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Cebula - 150 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (10 ml do smażenia cebuli, reszta do ciasta)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 560 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, wałek, szklanka, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie, by były dość miękkie.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż ładnie się zarumieni.
- Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 20 ml oleju, wbij jajko i wlej 250 g ciepłej wody.
- Ciasto wyrabiaj przez 1 minutę / Interwał.
- Ciasto wyciągnij na blat oprószony mąką i cienko rozwałkuj. Wytnij krążki z pomocą szklanki.
- Naczynie Thermomixa umyj i osusz. Następnie wsyp kaszę mannę i dodaj rozdrobnione ziemniaki. Całość wymieszaj przez 4 sekundy / obroty 4.
- Teraz dodaj pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. W pokrywie Thermomixa umieść kopystkę i z jej pomocą wymieszaj farsz przez 30 sekund / obroty 3,5.
- Na przygotowane z ciasta krążki wykładaj farsz i zlepiaj brzegi. Żeby lepiej się skleiły, możesz delikatnie zmoczyć jeden brzeg.
- W szerokim garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzucaj pierogi i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
- Podawaj z dodatkiem np. prażonej cebulki.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to dobre źródło witamin, natomiast twaróg jest dobrym źródłem wapnia. Odpowiednio skomponowane danie jest nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe dla zdrowia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk