Pierogi ruskie
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Pierogi ruskie to bardzo popularne danie w naszym kraju. Trzeba niewiele składników, aby zrobić pyszne nadzienie i ciasto. Sprawdź, jak się robi farsz na pierogi ruskie!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Ziemniaki ugotowane - 500 g
- Ser twarogowy półtłusty - 400 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 25 ml (2 i 1/2 łyżki)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duży garnek, stolnica, wałek, czajnik, sitko, miska, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na nieco mniejsze kawałki. Gotuj 25-30 min w osolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu je potłucz i odstaw do przestygnięcia.
- Cebulę obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Następnie rozgrzej patelnię z 1 łyżką oleju i przesmażaj cebulkę do momentu, aż się przyrumieni. Gotową dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
- Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca lub palców. Dodaj do ziemniaków z cebulką i wymieszaj.
- Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Gotowy farsz odstaw na bok.
- Do miski przesiej mąkę przez sitko i dodaj 1 łyżeczkę soli. Całość wymieszaj. Do szklanki z ciepłą wodą (ok. 250 ml) dodaj 1 łyżkę oleju, a następnie wlej całość do mąki. Zacznij wyrabiać ciasto, a gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż całość na stolnicę. Ugniataj co najmniej 10 min. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
- Ciasto podziel na tyle części, aby było ci wygodnie je rozwałkowywać. Następnie za pomocą szklanki z ostrymi brzegami wykrój kółka.
- Na środek każdego kółka nałóż czubatą łyżeczkę farszu i zalep pierogi.
- W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością oleju. Wrzucaj pierogi do wrzącej wody, a następnie nieco zmniejsz moc kuchenki. Gdy wypłyną, pozostaw je jeszcze na 1-1,5 min, a potem wyciągnij łyżką cedzakową.