Pierogi pieczone
Opublikowano: 03.03.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajko, olej rzepakowy, drożdże i podudzie indyka — to kluczowe składniki na przepyszne pierogi pieczone. Z ciasta na bazie mąki, mleka i drożdży, z nadzieniem z indyka i cebuli, tworzą wyjątkowe połączenie. Wystarczy kilka kroków, by cieszyć się ich smakiem.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 500 g (3 niepełne szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (Szklanka)
- Jajko - 1 szt. (Jedno jajko klasy M)
- Żółtko jajka - 1 szt. (Żółtko jaja klasy M)
- Olej rzepakowy - 40 ml (3 łyżki)
- Drożdże prasowane - 30 g
- Cukier - 5 g (łyżeczka)
- Podudzie indyka bez skóry - 500 g
- Cebula - 105 g (Jedna duża cebula)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kminek mielony
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Zacznij rozgrzewać piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni z dolną grzałką. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku aby było ciepłe. Dodaj drożdże (świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami suszonymi), cukier oraz taką ilość mąki aby uzyskać zaczyn o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut aż drożdże zaczną pracować, zaczyn powinien się spienić. Ciasto możesz przełożyć do robota kuchennego z hakiem lub do dużej i miski i wykonać następujące czynności ręcznie.
- Do zaczynu dodaj pozostałą ilość mąki, olej, łyżeczkę soli, jajko oraz żółtko. Ciasto wyrabiaj około 15 minut ręcznie lub od 5 do 7 minut robotem kuchennym. Cisto po wyrobieniu powinno być gładkie, sprężyste i nie kleić się do ręki. Przykryj ściereczką bawełnianą i pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut aż podwoi swoją objętość.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj drobno posiekaną cebulę i szczyptę soli. Delikatnie podsmaż i dodaj zmielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą cząbru, dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej i szczyptę mielonego kminku. Farsz ostudź. Nie należy używać ciepłego nadzienia ponieważ zaparzy ono ciasto i w trakcie pieczenia nie wyrośnie.
- Ciasto drożdżowe podziel na 6 części. Rozwałkuj jedną z nich na grubość około 1,5- 2 milimetrów. Następnie wytnij szklanką kółka. Połóż łyżeczkę lub półtorej farszu, dokładnie zlep pierożki i układaj na blaszkę do pieczenia, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Pomiędzy pierożkami należy zachować około 5 centymetrową odległość żeby nie posklejały się, kiedy będą rosnąć.
- Pierożki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut aż ponownie urosną.
- Wstaw blachę z pierożkami do piekarnika na środkowy lub wyższy poziom (w zależności od mocy grzałki w piekarniku, jeśli mocno przypieka, wybierz wyższy poziom). Piecz 15-20 minut aż będą rumiane.
- Przed pieczeniem pierogi możesz posmarować rozmąconym jajkiem z dwoma łyżkami mleka i posypać czarnuszką, kminkiem lub makiem.