Pierogi meksykańskie
Opublikowano: 12.09.2021 r.
Mąka pszenna, mięso mielone z kurczaka, czerwona fasola i papryka to główne składniki pierogów meksykańskich. Wariacja na klasyczne pierogi. Do tego pomidor i koncentrat pomidorowy dodają soczystości, a cebula podkreśla smak. Wszystko zalane oliwą z oliwek, która dopełnia całość. Idealnie nadadzą się na urozmaicenie tradycyjnych smaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Drożdże świeże - 20 g
- Mleko 2% - 125 ml (pół szklanki)
- Masło - 25 g
- Mięso mielone z kurczaka - 250 g
- Fasola czerwona - 200 g (pół puszki)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Pomidor - 170 g (1 szt)
- Koncentrat pomidorowy - 10 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso przez 7 minut. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, kuminem i papryką ostrą.
- Czerwoną fasolę odcedź z zalewy i dodaj do mięsnego farszu. Połącz również z pokrojonym w kostkę i obranym ze skóry pomidorem. Do całości wrzuć koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Smaż wszystko 15 minut, aż do miękkości.
- Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodaj 1 łyżkę mąki, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- W rondelku rozpuść masło z odrobiną soli.
- Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj zaczyn i masło. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób rękami.
- Ciasto rozwałkuj dokładnie i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki. Każdy krążek rozciągnij nieco w dłoni i złóż na pół. Do środka włóż łyżeczkę farszu i sklej końce.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe pierożki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na posiłek, który dostarcza dużej porcji białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny