Pierogi lubelskie

Opublikowano: 29.06.2025 r.
Mąka pszenna i jajko to podstawa ciasta na pierogi lubelskie, a nadzienie tworzy kasza gryczana z półtłustym twarogiem. Usmażone na złoto pierogi mają wyjątkowy smak dzięki doskonałej kombinacji składników. Warto dodać do nich żółtko jajka oraz odrobinę cukru, aby wypełnić farsz subtelną słodyczą.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Kasza gryczana - 160 g (1 szklanka)
- Ser twarogowy półtłusty - 200 g
- Cukier - 30 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka stołowa)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, szklanka
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj na sypko i przecedź ją na sicie.
- Kaszę wymieszaj z dodatkiem twarogu, żółtka oraz cukru.
- Na stolnicę przesyp mąkę. Wybij do niej jajko oraz dodaj szklankę ciepłego mleka.
- Ze składników zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3 mm.
- Z ciasta wykrawaj koła, na każde koło nałóż łyżkę farszu i zlep pierogi.
- W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli oraz olejem.
- Do gotującej się wody wrzucaj po kilka pierogów i gotuj je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Ugotowane pierogi wyłów łyżką cedzakową.
- Pierogi lubelskie podawaj na ciepło z dodatkiem śmietany.
Komentarz dietetyka
Pierogi lubelskie to doskonała propozycja na pyszny obiad na słodko. Kasza gryczana wykorzystana do przygotowania pierogów stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny