Pierogi litewskie

Opublikowano: 29.09.2021 r.
Oliwa z oliwek, boczek wieprzowy, cebula, kasza gryczana i ser twarogowy – to serce pierogów litewskich. Pierogi litewskie, znane również jako koldūnai, to smaczna mieszanka wyrazistych składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Idealne na rodzinny obiad, który nasyci i zachwyci każdego smakosza.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Boczek wieprzowy bez kości - 200 g
- Cebula - 315 g (3 sztuki)
- Kasza gryczana - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy chudy - 300 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek, miska, patelnia, szklanka
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę w osolonej wodzie i następnie ostudź
- Na stolnice wysyp mąkę i dodaj szczyptę soli oraz oliwę.
- Stopniowo dolewaj gorącą wodę (łącznie około 250 ml) i zagniataj ciasto.
- Ciasto możesz od razu po zagnieceniu rozwałkować lub zostawić na 30 minut.
- Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
- Rozgnieć twaróg i dodaj do niego 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz łyżeczkę czosnku.
- Do miski z twarogiem dodaj jajka, kaszę i podsmażony boczek z cebulą. Wymieszaj farsz.
- Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienki placek. W ciasta wykrajaj kółka, przy pomocy szklanki lub innego okrągłego naczynia.
- Na każde kółko nałóż trochę farszu i zlep brzegi.
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i gotuj w niej pierogi.
- Pierogi są ugotowane po 3 minutach od wypłynięcia na górę garnka.
Komentarz dietetyka
Pierogi litewskie to cieżkostrawne pierogi, dlatego osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe powinny na nie uważać.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny