Pierogi leniwe z ziemniakami

Opublikowano: 10.03.2021 r.
Ziemniaki, mąka pszenna, jajko i półtłusty twaróg – to podstawowe składniki potrzebne do zrobienia pysznych pierogów leniwych z ziemniakami. To klasyczny przepis, który łączy w sobie prostotę i smak. Mięciutkie, delikatne kluski z ziemniaczano-twarogowym nadzieniem to idealne danie na szybki obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Mąka pszenna typ 550 - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia (możesz użyć ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu).
- Ser twarogowy zmiel przez maszynkę.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj twaróg, jajko i mąkę. Zagnieć ciasto. Z ciasta na stolnicy uformuj wałeczki, delikatnie spłaszcz je i nożem pokrój na kawałki, kształtem przypominające romby).
- Gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Gotowe pierogi wyjmij łyżką cedzakową.