Pierogi leniwe z serem
Opublikowano: 07.11.2022 r.
Ser twarogowy, jajko, mąka pszenna - to trio, które w kuchni tworzy coś wyjątkowego. Mowa o pierogach leniwych z serem, które są szybkie i proste do przygotowania. Ta pycha, mimo swojej prostoty, zadowoli każde podniebienie. Idealne jako szybki obiad lub kolacja, zwłaszcza dla fanów słodkości.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 65 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, stolnica, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Twaróg włóż do miski, dodaj jajka, szczyptę soli i dokładnie rozgnieć, najlepiej praską do ziemniaków.
- Stolnicę podsyp lekko mąką, wyłóż masę serową, przesiej mąkę ziemniaczaną i pszenną.
- Zagnieć ręcznie ciasto, formując kulę.
- Podziel na dwie części, z każdej uformuj wałek i pokrój ukośnie na kawałki.
- W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, porcjami wkładaj kluski i gotuj ok. 15-20 sekund od wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarz dietetyka
W celu redukcji kaloryczności posiłku warto wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk