Pierogi leniwe Thermomix
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Ser twarogowy, jajko, mąka pszenna — to główne składniki, które razem w Thermomixie tworzą pierogi leniwe, idealne na szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się tym tradycyjnym daniem bez większego wysiłku. Sprawdź, jak łatwo można przygotować te pyszności dzięki Thermomixowi!
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Cukier - 100 g
- Sól - 1 g (szczypta)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść twaróg. Rozdrobnij go przez 15 sekund / obroty 6.
- Wsyp do naczynia Thermomixa mąki i cukier. Wbij jajko i dodaj szczyptę soli.
- Całość wymieszaj przez 40 sekund / obroty 3.
- Ciasto przełóż na blat i uformuj z niego wałki grubości 2-3 cm. Następnie pokrój na ukos w romby wielkości 3-4 cm.
- Do garnka wlej wodę i wlej do niej 3 łyżki oleju. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj, aż wypłyną.
Komentarz dietetyka
Twaróg to dobre źródło pełnowartościowego białka. Jest to również zdrowe źródło wapnia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk