Pierogi leniwe
Opublikowano: 11.04.2021 r.
Ser twarogowy, jajko i mąka pszenna - to trio, które sprawia, że pierogi leniwe są tak pyszne. Wystarczy szybkie zmieszanie składników, odrobina soli i kilka minut gotowania. Do tego ciasta dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej, by wszystko się ładnie połączyło. Voilà, mamy klasyczne domowe pierogi leniwe!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 86 g (2/3 szklanki)
- Ser twarogowy tłusty - 250 g
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Mąka ziemniaczana - 48 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, sitko, miska, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Ser przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj sól, mąkę i jajko. Całość dobrze wymieszaj.
- Stolnicę podsyp mąką i wyłóż na nią część masy, a następnie uformuj ją w wałeczek i pokrój na małe kawałki.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć leniwe pierogi i gotuj do wypłynięcia, a następnie wybierz za pomocą łyżki cedzakowej.