Pierogi karelskie

Opublikowano: 06.12.2021 r.
Mąka żytnia, ziemniaki i masło klarowane – to trzy składniki, które stanowią serce pierogów karelskich. Te fińskie specjały, znane również jako karjalanpiirakka, to płaskie pierogi z chrupiącym ciastem i gładkim nadzieniem z ziemniaków. Idealne na szybki obiad albo przekąskę.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 400 g (2 szklanki)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Pietruszka - 200 g (1 mała sztuka)
- Masło klarowane - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i pietruszkę, pokrój w mniejsze kawałki.
- Umieść w garnku, wlej wodę i ugotuj.
- Obierz z łupiny czosnek i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij czosnek.
- Ziemniaki i pietruszkę odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj czosnek, posiekaną bazylię, jajko i wymieszaj dokładnie.
- W misce wyrób ciasto z mąki żytniej, 200 ml wody i soli.
- Ciasto podziel i roluj w wałeczki jak na kopytka, podziel na równe kawałki i rozwałkuj w okręgi.
- Na każdy kawałek ciasta wyłóż farsz, pozostaw wolne brzegi, aby móc je zwinąć w charakterystyczną falbankę.
- Palcami zwiń brzegi ciasta lekko dociskając je w farsz.
- Tak przygotowane placki wyłóż na blaszce i piecz w nagrzanym do 255 stopni piekarniku przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Pierogi karelskie to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego oraz cennych składników mineralnych. Mąka żytnia jest doskonałym źródłem witamin z grupy B. Pieczone pierogi są wyrobem nisko kalorycznym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny