Pierogi gruzińskie
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Mięso mielone wołowe, cebula i mąka pszenna to kluczowe składniki pierogów gruzińskich. Wszystkie te elementy łączą się, tworząc smaczne i sycące danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni. Czosnek dodaje głębi smaku, a natka pietruszki odświeżającego aromatu. Sprawdź, jak te proste składniki mogą stworzyć prawdziwie wyjątkowe pierogi.
Składniki dla 25 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (3 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Mięso wymieszaj z przyprawami i drobno posiekaną natką pietruszki, na końcu dodaj przesmażoną cebulkę i czosnek.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj szklankę gorącej wody i wymieszaj.
- Wyrób ciasto w rękach, rozwałkuj je i wytnij kółka za pomocą szklanki.
- Na każde kółko dodaj odrobinę farszu i zawiń pierożki u góry tak, aby przypominały stożek.
- Ugotuj pierożki w lekko osolonej wodzie.
Komentarz dietetyka
Tradycyjne gruzińskie chinkali możesz też przygotować z baraniny lub wieprzowiny.
~ Oliwia Gawron, dietetyk