Pierogi drożdżowe
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, jajka i mąka pszenna to kluczowe składniki tego przepisu na pierogi drożdżowe. Cebula nada farszowi smak, mięso wieprzowe stanowi bazę, a jajka i mąka tworzą idealnie puszyste ciasto. Przepis idealny dla miłośników pierogów, którzy szukają czegoś nowego!
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 45 g
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Drożdże suche - 7 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, następie ostudź je i obierz. Połącz je z posiekaną natką pietruszki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj mięso mielone i delikatnie podduś. Przypraw solą i pieprzem.
- Do mięsa dodaj również jajko, całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i drożdże. Całość zalej 180 ml wody i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto odłóż na 30 minut do ciepłego miejsca.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij okręgi za pomocą szklanki.
- Każdy okręg wypełnij farszem i złóż na pół, dobrze sklej ze sobą końce.
- Pierogi ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny