Pierogi chińskie

Opublikowano: 15.02.2022 r.
Mąka pszenna, soczyste mielone mięso wołowe i kilka łyżek oleju rzepakowego - to kluczowe składniki pierogów chińskich. Te smaczne przekąski łączą w sobie delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem mięsnym, tworząc niezapomniane połączenie smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Mięso mielone wołowe - 700 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - pieprz, sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, kolendra świeża, czosnek, sos słodki chilli
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną, wlej 250 ml ciepłej wody i wsyp sól, zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 20 minut.
- W misce umieść wołowinę, dodaj sos sojowy, sos słodki chilli.
- Posiekaj kolendrę.
- Zetrzyj na tarce imbir.
- Posiekaj szczypior.
- Dodaj składniki do mięsa, dopraw pieprzem, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm.
- Wycinaj szklanką koła.
- Na każdym kawałku ciasta umieść farsz mięsny.
- Składaj brzegi ciasta, aby utworzyć mały pakunek i zlep je dokładnie dociskając lekko.
- Pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze.
- Gotuj przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Pierogi chińskie to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Pierogi są niskokaloryczne, lecz zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nie powinni ich spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny