Pierogi chinkali

Opublikowano: 02.02.2022 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula i mąka pszenna to kluczowe składniki, które nadają pierogom chinkali wyjątkowy smak i aromat. To danie kuchni gruzińskiej jest doskonałe na każdą okazję - czy to obiad, kolacja, czy spotkanie ze znajomymi. Pierogi chinkali są znane ze swojego mięsnego farszu i wyjątkowej konsystencji ciasta.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 35 g
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kolendra świeża, tymianek, liść laurowy, kolendra nasiona mielone, mielony czosnek, kminek ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- W średniej misce wymieszaj mąkę i sól. Zrób dołek na środku suchych składników i dodaj 1/2 szklanki wody i wbij jajko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieść ciasto w lekko naoliwionej misce i luźno przykryj folią.
- W osobnej misce wymieszaj mięso mielone z pokrojoną cebulą. Dodaj do niego przyprawy.
- Podziel ciasto na trzy części. Uformuj 1 porcję ciasta w kulkę i rozwałkuj. Z ciasta za pomocą szklanki wytnij okręgi.
- Rozwałkuj każdy okrąg, by był nieco większy. Umieść około 1 łyżkę nadzienia mięsnego na środku każdego okręgu i zroluj brzegi ciasta, zbierając je do góry, jak sakiewkę, aby skleić pierogi.
- Po uformowaniu sakiewki mocno ściśnij górne krawędzie i lekko okręć ciasto, aby upewnić się, że chinkali są dobrze zamknięte.
- Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę z liściem laurowym. Ostrożnie dodaj połowę pierogów do wody i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna garnka.
- Gotuj około 8 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak warto pamiętać, że nie powinna gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu, ze względu na dodatek czerwonego mięsa.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny