Pierogi azjatyckie
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Marchewka, cebula i kapusta pekińska to podstawa naszych pierogów azjatyckich. Do tego dodajemy jeszcze kiełki fasoli mung, które nadają im autentyczny smak, a groszek zielony wprowadza odrobinę słodyczy. Wszystko razem smakuje naprawdę świetnie, zwłaszcza gdy ciasto przygotowujemy z mąki pszennej. Sprawdza się to jako świetna przekąska lub lekki obiad.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Marchewka - 400 g (4 małe sztuki)
- Pietruszka - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Kapusta pekińska - 400 g
- Groszek zielony - 140 g
- Fasola mung kiełki - 60 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W misce umieść przesianą mąkę pszenną, wlej 240 ml ciepłej wody i dodaj sól, zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw na 30 minut.
- Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słupki.
- Obierz cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
- Poszatkuj kapustę pekińską.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj kapustę i wlej wodę, duś przez 5 minut.
- Dodaj marchew i pietruszkę, podduś jeszcze przez 5 minut.
- Na koniec dodaj groszek, kiełki fasoli mung, dopraw sosem sojowym, solą, papryka ostrą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj cienko i szklanką wykrawaj ciasto.
- Na środek każdego pierożka wyłóż farsz i zlep brzegi.
- Nadaj pierożkom kształt harmonijki, lekko zlepiając ciasto palcami.
- W garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierożki, aż wypłyną na wierzch.
Komentarz dietetyka
Pierogi azjatyckie to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pierogi są niskokaloryczne i zawierają dużo składników mineralnych. Pierożki są przygotowywane na bazie mąki z dodatkiem glutenu, więc nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny