Pierniki z Thermomixu
Pierniki z Thermomixu to pyszny i aromatyczny przysmak, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Ta tradycyjna słodkość przygotowana w nowoczesnej kuchni jaką jest Thermomix, to harmonia smaku i prostoty przygotowania. Pierniki są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także bogate w walory odżywcze - zawierają mąkę, miód, przyprawy korzenne oraz suszone owoce, dzięki czemu są doskonałą przekąską na chłodne jesienne i zimowe wieczory. Przygotowanie pierników z Thermomixu jest proste i szybkie, więc nawet początkujący kucharz poradzi sobie z ich wykonaniem. Poznaj przepis i samodzielnie stwórz wyjątkowe pierniki, które rozpieszczą Twoje podniebienie i oczaruje Twoich bliskich.
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 20 g
- Miód - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 220 g
- Jajko - 1 szt.
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - przyprawa do piernika
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, foremki do ciastek, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego włóż masło oraz miód.
- Składniki w naczyniu miksującym podgrzej 2min/37°C/obr.1.
- Następnie do naczynia miksującego dodaj mąkę, jajko, sodę oczyszczoną oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy do piernika.
- Składniki wymieszaj 5s/obr.6, a następnie wyrób ciasto używając 1min/interwał.
- Wyrobione ciasto na pierniki zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 minut do zamrażarki.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do około 170°C
- Schłodzone ciasto podziel na porcje i każdą z nich podsyp i rozwałkuj na placki o grubości około 0,5 cm.
- Z każdego placka wytnij kształty, używając foremek i pierniczki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane pierniczki piecze nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
- Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.
- Możesz udekorować się lukrem oraz kolorowymi posypkami.
Komentarz dietetyka
Pierniki z Thermomixa posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby na diecie z niskim indeksem powinny uważać z ich ilością.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny