Pierniki norymberskie

Opublikowano: 02.09.2021 r.
Migdały, orzechy włoskie, miód i kandyzowana skórka cytryny to kluczowe składniki pierników norymberskich. Te genialne niemieckie świąteczne ciasteczka pachną aromatycznym miodem i chrupiącymi orzechami, a cytrynowa skórka dodaje im niepowtarzalnego charakteru. Podstawą jest również mąka migdałowa, która nadaje piernikom delikatności i lekkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Migdały - 100 g
- Orzechy włoskie - 100 g
- Orzechy nerkowca - 100 g
- Orzechy brazylijskie - 100 g
- Mąka migdałowa - 100 g
- Miód - 100 g
- Cukier - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Kandyzowana skórka cytryny - 30 g
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
- Orzechy posiekaj w mniejsze kawałki.
- Do masy jajecznej dodaj płynny miód, orzechy, skórki kandyzowane, mąkę migdałową i pszenną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na dobę.
- Po tym czasie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj opłatki (stanowiące podstawę do pierniczków) a na wierzch układaj gotową masę piernikową, którą przykryj opłatkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-17 minut.
- Pierniki możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Komentarz dietetyka
Pierniki norymberskie to doba alternatywa dla gotowych ciastek ze sklepu. Gotowe wyroby zawierają duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego, który ma szkodliwe działanie na nasz organizm. Domowe pierniki są też pozbawione substancji konserwujących.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny