Pierniki na choinkę

Opublikowano: 12.04.2022 r.
Mąka pszenna, miód, masło i kakao – to właśnie dzięki tym składnikom powstają najlepsze pierniki na choinkę. Delikatnie miodowe, a przy tym lekko kakaowe, idealnie łączą się ze świątecznym klimatem. Te pierniki nie tylko pięknie pachną, ale też wspaniale smakują.
Składniki dla 60 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Miód - 250 g
- Masło - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika, soda oczyszczona
Liczba porcji: 60
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Miód, masło oraz przyprawę korzenną do piernika i kakao przekładamy do rondelka. Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Do mieszanki dodajemy rozpuszczone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy je do lodówki na około 3 godziny.
- Następnie schłodzone ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Opcjonalnie możemy zrobić w nich dziurki tak, aby zawiesić pierniczki na choince.
- Pieczemy je w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 170 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasteczka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk