Pierniki korzenne
Opublikowano: 16.10.2021 r.
Masło, miód i mąka tortowa tworzą bazę smakową dla klasycznych pierników korzennych. W połączeniu z odrobiną cukru pudru i jajkiem, powstaje ciasto, które po dodaniu odpowiednich przypraw zamienia się w aromatyczne, pachnące świętami ciasteczka. Proszek do pieczenia troszczy się o idealną konsystencję, dzięki czemu pierniki wychodzą puszyste i miękkie.
Składniki dla 50 porcji:
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Cukier puder - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Miód - 25 g (2 łyżeczki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cynamon, przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, wałek, miska, foremki do ciastek
Przepis krok po kroku
- Masło pokrój w mniejsze kostki i zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj jajko i ucieraj jeszcze chwilę.
- Dodaj miód, przyprawkę korzenną i cynamon. Zmiksuj ciasto.
- Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieraj ciasto dalej do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto odstaw na około 60 minut do lodówki żeby się schłodziło.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj, a drugą odstaw do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Z rozwałkowanego ciasta foremkami wytnij ciastka. Piecz je około 10 minut lub na złoty kolor.
- Z pozostałego ciasta również uformuj ciasteczka.