Pierniki bezglutenowe
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Mąka gryczana, mąka ryżowa i kukurydziana jako podstawa, do tego miód i cukier dla słodyczy oraz masło, jajka i kakao dla pełni smaku - oto, co sprawia, że te pierniki bezglutenowe są tak wyjątkowe. Proszek do pieczenia zadba o odpowiednią puszystość, a smak wygrywa na całej linii.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka gryczana - 100 g
- Mąka ryżowa - 100 g
- Mąka kukurydziana - 100 g
- Miód - 100 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 20 g ((bezglutenowy))
- Masło - 60 g
- Jajko - 2 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 10 g
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Miód, masło i cukier podgrzej.
- Trzy rodzaje mąki, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao, jajka oraz zimną masę miodową zagnieć w jednolite ciasto.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawaj pierniczki. W razie potrzeby podsypuj mąką ryżową.
- Pierniczki piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 10 minut.
- Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Pierniczki bezglutenowe to wspaniały pomysł na słodkie ciasteczka dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Sklepowe wypieki wytwarzane są z mąki zawierającej gluten. Zamień cukier na ksylitol a pierniczki będą miały o połowę mniej kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny