Pierniki
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Mąka, miód, cukier i masło to główne składniki, które sprawią, że te pierniki będą nieziemsko pyszne. Dodaj jeszcze jajko i trochę proszku do pieczenia, a całość zwiąż mlekiem – i gotowe! Po upieczeniu będą cieszyć oko i podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Masło - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - przyprawa do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, wałek, rondelek, foremki do ciastek
Przepis krok po kroku
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i dodaj miód. Wymieszaj wszystko razem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsyp cukier i przyprawę do piernika. Wbij jajko.
- Mleko podgrzej w rondelku lub mikrofali. Dodawaj małymi porcjami do miski z pozostałymi składnikami i wyrabiaj ciasto rękami.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą część porządnie wywałkuj na cienki placek.
- Wytnij z ciasta za pomocą foremek ciasteczka.
- Blachę pokryj papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Te ciastka mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru, dobrze by nie były zbyt częstym wyborem.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny