Piernik z marmoladą
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Mąka pszenna, miód, jajka i marmolada to tylko kilka z najważniejszych składników, które składają się na wyjątkowy piernik z marmoladą. Do tego dochodzi jeszcze kakao, które nadaje mu głęboki, intensywny smak, a także masło, przekształcające ten wypiek w prawdziwie rozpływającą się w ustach przyjemność.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Miód - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Marmolada - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Śmietana 12% - 140 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - przyprawa do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu.
- Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
- Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj placek na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane kształty.
- Marmoladę nakładaj na środek pierniczka.
- Przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.
- Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.
- Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 175 st. C przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
Piernik z marmoladą to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny