Piernik z jabłkami
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka i jabłka to główni bohaterowie naszego piernika z jabłkami. Do tego dochodzi odrobina kakao dla głębi smaku i nutka czekolady, która sprawia, że wszystko staje się bardziej kuszące. Całość dopełnia delikatny aromat skórki z cytryny i olej z pestek winogron, który dodaje wilgotności.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 130 g
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Olej z pestek winogron - 150 ml
- Jabłko - 700 g
- Skórka z cytryny - 20 g
- Czekolada gorzka - 150 g
- Masło - 30 g
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój na osiem części.
- W misce ubij jajka, dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao, zmiksuj, dodaj olej i miksuj jeszcze 1 minutę.
- Do przygotowanej masy dodaj jabłka i wymieszaj łyżką.
- Piecz w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach przez 40 minut.
- Upieczony piernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Gotowy piernik polej rozpuszczoną czekoladą i z odrobiną masła.
Komentarz dietetyka
Piernik z jabłkami domowej roboty zawiera mniej konserwantów. Dodając do niego dobrej jakości tłuszcz masz pewność, że nie spożywasz ukrytych w gotowych wyrobach tłuszczów trans.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny