Piernik staropolski

Opublikowano: 31.05.2021 r.
Mąka pszenna, miód, masło i cukier to składniki, które nadają piernikowi staropolskiemu wyjątkowy smak i konsystencję. Dodatek śmietanki kremowej oraz jajek sprawia, że ciasto staje się delikatniejsze, a dżem śliwkowy niskosłodzony wprowadza unikalną słodycz, która przełamuje nutę korzenno-piernikową. To deser, który przenosi smak i zapach dawnych czasów.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g
- Miód - 500 g
- Masło - 250 g
- Cukier - 300 g
- Proszek do pieczenia - 12 g (3 łyżeczki)
- Mleko 2% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Czekolada gorzka - 100 g (możesz też użyć mlecznej czekolady, jeżeli wolisz słodką polewę)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 400 g
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rondelek
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść z miodem i cukrem, aż masło oraz cukier będą rozpuszczone.
- W misce wymieszaj mąkę proszek do pieczenia, jaja, mleko, przyprawę do piernika (60 g - 1,5 opakowania) i przestudzone masło.
- Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-8 tygodni.
- Gdy ciasto dojrzeje podziel je na 3 części i rozwałkuj na prostokąty, wielkości blachy do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Włóż ciasto do blach wyłożonych papierem do pieczenia (ja zrobiłam dwa wąskie pierniki, ale możesz też zrobić jeden szeroki) i piecz około 15-20 minut w 180 C.
- Upieczone ciasto wystudź.
- Pierwszy blat posmaruj połową dżemu, przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż resztę dżemu i przykryj ostatnim blatem.
- Ciasto przykryj ściereczką i przyciśnij czymś ciężkim. Zostaw ściśnięte ciasto na noc w lodówce.
- Śmietankę zagotuj i dodaj do niej połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
- Ciasto polej polewą i opcjonalnie udekoruj bakaliami.
Komentarz dietetyka
Piernik staropolski jest ciastem o wysokim indeksie glikemicznym, który możesz obniżyć używając mąki pełnoziarnistej zamiast białej i słodzika zamiast cukru i miodu.
Wersje bezglutenowa możesz zrobić na mące ryżowej, z dodatkiem bezglutenowego proszku do pieczenia.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny