Piernik przekładany
Miód, masło, powidła śliwkowe i czekolada gorzka to kluczowe składniki przepisu na piernik przekładany, który pachnie świętami i smakuje jak nostalgia. Połączenie tych składników tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia, a powidła śliwkowe nadają mu wyjątkowej wilgotności i aromatu. Czekolada dopełnia całość, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Cukier - 150 g (pół szklanki)
- Miód - 200 g
- Masło - 125 g (pół kostki)
- Jajko - 3 szt.
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki)
- Soda oczyszczona - 7 g (1,5 łyżeczki)
- Kakao niesłodzone - 12 g (1,5 łyżki)
- Powidła śliwkowe - 400 g (słoik)
- Galaretka - 70 g (opakowanie)
- Czekolada gorzka - 100 g (tabliczka)
- Masło - 50 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 36% - 30 ml (3 łyzki)
- Orzechy włoskie - 30 g (garść)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika, cukier, kakao, miód, soda oczyszczona
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, szpatułka, blaszka keksowa 11x31 cm, łyżka
Przepis krok po kroku
- Miękkie masło utrzyj z cukrem.
- Dodaj po jednym żółtku i ucieraj. Dodawaj porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę.
- Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z ciastem.
- Całość włóż do formy (głęboka keksówka o długości 32 cm, uwaga: ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
- Piecz w temperaturze 165 st. C przez 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Powidła zagrzej, do momentu zagotowania. Ściągnij z ognia. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Ostudź lekko.
- Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 3 płaty i posmaruj masą dżemową.
- W celu zrobienia polewy rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając.
- Polej gotowy piernik. Można ozdobić ciasto orzechami i dodatkowymi ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Piernik przekładany to przepis na ciasto o intensywnym smaku i aromacie przypraw korzennych, które z pewnością przypadnie do gustu wielu łasuchom. Niestety, ze względu na wysoką zawartość cukru i tłuszczu, powinno się go spożywać z umiarem i traktować jako wypiek okazjonalny, np. na święta. Dobrym rozwiązaniem jest również modyfikacja przepisu, np. poprzez zastąpienie białej mąki pełnoziarnistą lub zwiększenie ilości dodatków bogatych w błonnik, jak orzechy czy suszone owoce.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki