Piernik marchewkowy
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Mąka pszenna, marchewka, cukier, jajka i olej rzepakowy – to właśnie te składniki tworzą magiczną kombinację w naszym pierniku marchewkowym. Wyobraź sobie wilgotne ciasto, bogate w smaku dzięki startej marchewce, delikatnie słodzone cukrem i scalone przy użyciu jajek oraz oleju. Idealna propozycja na domowy wypiek!
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Marchewka - 300 g (4 sztuki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - soda, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Marchewkę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij nadmiar soku.
- Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj.
- Stopniowo wlewaj olej, wsyp mąkę, proszek do pieczenia. Na końcu dodaj startą marchewkę.
- Tak przygotowane ciasto wlej do foremki i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Dodatkowo do ciasta możesz dodać posiekane orzechy, postaw na orzechy włoskie, one w połączeniu z ciastem smakują wyśmienicie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk