Piernik dojrzewający
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Masz miód, masło, powidła śliwkowe i czekoladę gorzką? To świetnie, bo te składniki to klucz do piernika dojrzewającego! Ten wypiek wymaga trochę cierpliwości, ale efekt? Prawdziwa poezja smaku! Upieczony piernik ma bogaty, intensywny smak i wyjątkową wilgotność, której próżno szukać w innych ciastach.
Składniki dla 30 porcji:
- Miód - 500 g
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 1000 g
- Jajko - 3 szt.
- Soda oczyszczona - 15 g (3 łyżeczki)
- Mleko 3,2% - 125 ml
- Powidła śliwkowe - 800 g
- Czekolada gorzka - 600 g (3 opakowania)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Przyprawy - sól, przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, rondelek, ściereczka
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej miód z cukrem i masłem. Doprowadź do wrzenia. Wymieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia.
- Gdy masa ostygnie dodaj mąkę, jajka, pół łyżeczki soli, 80g przyprawy korzennej oraz sodę wymieszaną z mlekiem.
- Dokładnie wyrabiaj, po czym przełóż do dużego naczynia i przykryj ściereczką.
- Tak przygotowane ciasto schowaj w zimnym miejscu (np. w lodówce) na około 4-6 tygodni.
- Na tydzień przed świętami wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 3 równe części.
- Każdą z części rozwałkuj na około 5 mm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj boki, tak by każdy piernikowy blat miał podobny kształt.
- Piecz w 170 stopniach przez 15-20 minut.
- Gdy blaty wystygną przełóż je marmoladą (blat-marmolada-blat-marmolada-blat). Przykryj papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na nim coś ciężkiego.
- Odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce.
- Następnie w rondelku podgrzej śmietanę, ściągnij z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką polewę.
- Poczekaj chwilę aż zgęstnieje i polej gotowy piernik.
- Jeśli chcesz, do dekoracji możesz użyć pokruszone orzechy.
Komentarz dietetyka
W dawnych czasach wykorzystywano pierniki do leczenia przeziębień. Nie jest to przypadkowe, ponieważ przyprawy korzenne wykorzystane do ich przygotowania mą m.in. działanie bakteriobójcze.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk