Pierniczki świąteczne
Opublikowano: 29.08.2021 r.
Mąka pszenna, cukier i miód – to trio, które sprawi, że świąteczne pierniczki będą naprawdę wyjątkowe. Dodaj do tego masło, jajka, a na koniec odrobinę sody oczyszczonej, i masz przepis na idealne, aromatyczne i mięciutkie ciasteczka.łączenie tych składników to klasyka, która zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane podniebienia w świątecznym czasie.
Składniki dla 28 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Cukier - 100 g
- Miód - 130 g
- Soda oczyszczona - 10 g
- Masło - 125 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 28
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, foremki do ciastek
Przepis krok po kroku
- Rozpuść masło i dodaj do niego miód. Lekko przestudź masło.
- Gdy masło jest letnie, dodaj do niego jajka i cukier i zmiksuj składniki.
- Następnie dodaj 2 łyżki przyprawy do piernika, sodę i mąkę i dokładnie wyrób ciasto.
- Najlepiej odstawić ciasto na 24 godziny do lodówki, ale jeżeli Ci się spieszy to możesz pominąć ten krok.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Ciasto podziel na mniejsze części i rozwałkuj.
- Wytnij z ciasta pierniczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 15-20 minut w 180 C.
Komentarz dietetyka
Pierniczki świąteczne mają wysoki indeks glikemiczny, ale od święta można je zjeść, bez wyrzutów sumienia.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny