Pierniczki alpejskie

Opublikowano: 11.10.2021 r.
Mąka pszenna, masło, miód, jajka i dżem truskawkowy – to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że pierniczki alpejskie stają się prawdziwym świątecznym rarytasem. Wyjątkowy smak zawdzięczają również kakaowemu posmakowi i aksamitnej śmietanie. Każdy kęs przenosi do świątecznej krainy, pełnej zapachu i smaku zimowych przysmaków.
Składniki dla 40 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
 - Masło - 130 g
 - Miód - 100 g
 - Cukier - 100 g (pół szklanki)
 - Śmietana 12% - 50 g
 - Kakao 16% (proszek) - 30 g (2 łyżki stołowe)
 - Proszek do pieczenia - 20 g
 - Jajko - 2 szt.
 - Dżem truskawkowy niskosłodzony - 200 g
 - Przyprawy - przyprawa do piernika
 
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rondelek
 
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść z miodem w rondlu.
 - Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
 - Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.
 - Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.
 - Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty.
 - Konfiturę truskawkową nakładaj na środek pierniczka, przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.
 - Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.
 - Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
 - Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
 
Komentarz dietetyka
Pierniczki alpejskie to słodki domowy wypiek. Ciasteczka są kaloryczne i zawierają dużo cukru. Powinny ich spożycia unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz będące na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny