Pierniczki alpejskie
Opublikowano: 11.10.2021 r.
Mąka pszenna, masło, miód, jajka i dżem truskawkowy – to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że pierniczki alpejskie stają się prawdziwym świątecznym rarytasem. Wyjątkowy smak zawdzięczają również kakaowemu posmakowi i aksamitnej śmietanie. Każdy kęs przenosi do świątecznej krainy, pełnej zapachu i smaku zimowych przysmaków.
Składniki dla 40 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Masło - 130 g
- Miód - 100 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Śmietana 12% - 50 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (2 łyżki stołowe)
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Jajko - 2 szt.
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 200 g
- Przyprawy - przyprawa do piernika
Liczba porcji: 40
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść z miodem w rondlu.
- Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.
- Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty.
- Konfiturę truskawkową nakładaj na środek pierniczka, przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.
- Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.
- Przygotowane pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
- Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Pierniczki alpejskie to słodki domowy wypiek. Ciasteczka są kaloryczne i zawierają dużo cukru. Powinny ich spożycia unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz będące na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny