Pielmieni ukraińskie
Opublikowano: 25.06.2022 r.
Mąka pszenna, mięso mielone wieprzowo-wołowe, jajko, cebula i czosnek to podstawowe składniki tradycyjnych pielmieni ukraińskich. Te małe pierożki są wypełnione aromatycznym nadzieniem z mięsa, podkręconym delikatnym smakiem cebuli i czosnku, a ciasto jest proste i elastyczne, dzięki mące i jajku. Aromatyczne i sycące - to właśnie ukraińskie pielmieni w pełnej krasie!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj 300 ml bardzo ciepłej wody oraz szczyptę soli.
- Z mąki zagnieć ciasto, aż będzie miało gładką konsystencję i przestanie przyklejać się do dłoni.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Następnie do miski włóż mięso mielone, cebulę, czosnek, jajka, olej rzepakowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Mięso dokładnie wymieszaj.
- Ciasto z mąki podzielna dwie części i każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm.
- Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka przy pomocy szklanki.
- Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczką farszu i zaklej tak jak uszka do barszczu.
- Pierożki wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
- Ugotowane pierożki wyciągnij łyżką cedzakową.
- Gotowe pielmieni ukraińskie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pielmieni ukraińskie to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest bogatym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny