Pieguski
Opublikowano: 11.06.2021 r.
Masło, mąka pszenna, jajka, cukier i tabliczka deserowej czekolady – oto gwiazdy naszego przepisu na pieguski. To apetyczne ciasteczka z czekoladowymi kawałkami i chrupiącymi orzechami laskowymi. Idealne na popołudniową przekąskę czy spotkanie z przyjaciółmi. Proste do zrobienia i nie do odparcia.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Jajko - 2 szt.
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 100 g (pół szkalnki)
- Orzechy laskowe - 100 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Masło roztop w rondelku.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj cukier i roztopione masło. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem ubij na dość wysokich obrotach.
- Czekoladę i orzechy posiekaj drobno. Dodaj je do masy na ciasteczka. Wymieszaj dokładnie łyżką.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj ciasta w kształcie dość sporego okręgu.
- Całość upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż do momentu zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Te ciastka będą zdrowszą alternatywą dla kupnych, jednak wciąż nie powinny gościć zbyt często w diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny