Pieczony udziec z indyka z kością i skórą
Opublikowano: 02.08.2023 r.
Udziec z indyka, oliwa z oliwek, musztarda sarepska, miód i czosnek – oto najważniejsze składniki, które składają się na pyszny pieczony udziec z indyka z kością i skórą. Idealne połączenie soczystego mięsa i aromatycznej marynaty sprawi, że nikt nie przejdzie obok obiadu obojętnie. Chrupiąca skórka i delikatne mięso to tylko początek tej kulinarnej przygody!
Składniki dla 10 porcji:
- Udziec z indyka - 1500 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Musztarda sarepska - 20 g (2 łyżki)
- Miód - 15 g (1 łyżka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz.
- Wymieszaj oliwę z musztardą, miodem i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Mięso dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 90 minut.
Komentarz dietetyka
Mięso z indyka jest dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i minerałów, a przy tym jest stosunkowo niskokaloryczne.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk