Pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Kalafior, czosnek, świeże kurki i śmietanka kremowa to kluczowe składniki w przepisie na pieczony stek z kalafiora z sosem kurkowym. Ten wegetariański przysmak łączy delikatność kalafiora z intensywnym smakiem grzybowego sosu, podkreślonym jeszcze przez cieknącą śmietankę kremową. Aromatyczny czosnek i masło klarowane dodają potrawie wyrazistości, a całość łagodzi aksamitny ser topiony. Smakuje równie dobrze, jak brzmi!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 500 g
- Czosnek - 15 g
- Cebula - 50 g
- Kurki świeże - 250 g
- Masło klarowane - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Ser topiony - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj sos. Rozgrzej połowę masła w garnku. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulkę. Podsmaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj do cebuli umyte i osuszone kurki. Smaż je około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy kurki będą miękkie dodaj serek topiony, śmietankę, odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 10 minut. Serek ma się rozpuścić i nadać kremową konsystencję sosowi.
- Główkę kalafiora umyj. Za pomocą noża pokrój kalafior w plastry na grubość około 3 centymetry.
- Resztę masła rozpuść. Zdejmij z ognia i dodaj przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj też szczyptę soli i wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż posmarowane pędzelkiem steki z kalafiora.
- Piecz kalafior do miękkości przez około 15 minut.
- Podawaj upieczone steki z sosem kurkowym. Posyp danie świeżo posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Tak przygotowany kalafior jest dobrym sposobem na ograniczenie mięsa. Zawiera o wiele mniej kilokalorii niż tradycyjny kotlet mięsny. Jest to dobra propozycja na obiad dla każdego.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości