Pieczony łosoś
Opublikowano: 01.06.2022 r.
Łosoś filet, koperek ogrodowy, musztarda francuska i miód - to kluczowe składniki tego przepisu na pieczonego łososia. Wyjątkowe połączenie aromatycznego koperku, ostrej musztardy i słodkiego miodu sprawia, że ten prosty przepis zamienia się w prawdziwą ucztę smaków. Wystarczy kilka chwil, aby przygotować efektowne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Łosoś filet - 700 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Musztarda francuska - 200 g
- Miód - 50 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Filet z łososia oczyść z ości.
- Osusz ręcznikiem papierowym.
- Posiekaj koper.
- Umieść w misce musztardę francuską, koper, miód oraz sól i pieprz.
- Wymieszaj dokładnie i wyłóż sos na rybę.
- Rybę umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 25 minut.
- Łososia podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Pieczony łosoś to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś jest niskokaloryczny i zawiera dużą ilość niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. Dobrze sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny