Pieczony kalafior
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Kalafior i oliwa z oliwek to główne składniki naszego pieczonego kalafiora. Ta prosta, ale pyszna przekąska zadowoli każdego, kto szuka czegoś lekkiego i smacznego. Wystarczy pół dużego kalafiora i kilka łyżek oliwy z oliwek, aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. W końcu nie potrzeba wiele, żeby osiągnąć kulinarny sukces!
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 600 g (pół dużej szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Kalafiora podziel na różyczki.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek i przyprawy.
- Kalafiora zanurz w mieszance i marynuj przez 20 minut.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyciągnij na nią różyczka kalafiora.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin, a także sulforafan - antyoksydant o potężnym działaniu przeciwnowotworowym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny