Pieczony filet z kurczaka

Opublikowano: 22.05.2025 r.
Piersi z kurczaka, olej rzepakowy, świeży rozmaryn i tymianek to kluczowe składniki pieczonego fileta z kurczaka. Ich kombinacja sprawia, że mięso jest soczyste i pełne aromatów ziół, a delikatna skórka staje się chrupiąca. To proste, ale efektowne danie idealnie wkomponuje się w każdy obiad.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Rozmaryn świeży - 10 g (1 gałązka)
- Tymianek świeży - 10 g (1 gałązka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
- Delikatnie natnij mięso na wierzchu i skropl olejem rzepakowym.
- Dopraw mięso do smaku świeżymi ziołami i przyprawami.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Soczyste mięso możesz przygotować też w specjalnym rękawie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk