Pieczony dorsz z batatami i surówką z marchewki i jabłka
Opublikowano: 15.04.2023 r.
Dorsz, bataty, marchewka i jabłko - to główni bohaterowie tego przepisu na pieczonego dorsza z batatami i surówką z marchewki i jabłka. Dorsz pieczony z batatami, podany z orzeźwiającą surówką z marchewki i jabłka, to idealne połączenie smaków, które skradnie twoje podniebienie. Wszystko uzupełnia delikatny aromat oliwy z oliwek.
Składniki dla 1 porcji:
- Dorsz filet - 200 g
- Bataty - 150 g
- Marchewka - 80 g
- Jabłko - 70 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj, osusz, polej oliwą z oliwek i przypraw np. papryką słodką, tymiankiem i bazylią.
- Następnie pokrój bataty (według uznania) i ugotuj w garnku przez około 25-30 minut.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw rybę na około 15 minut.
- Następnie zetrzyj marchewkę i jabłko na tarce, całość wymieszaj i skrop sokiem z cytryny.
- Podawaj rybę z batatami i surówką.
Komentarz dietetyka
Do potrawy możesz przygotować dip jogurtowo-czosnkowy.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk